Mlečno steklo, peskano steklo, jedkano steklo, mat steklo, belo steklo … Hmmm?!

Mat steklo, peskano steklo, jedkano steklo, mlečno steklo, belo steklo … Hmmm?!

Izraz “mlečno” steklo je splošni pogovorni izraz in med ljudmi predstavlja različna stekla z belo-prosojnim videzom.

Tak videz se lahko doseže s folijami (bela folija z zadnje strani stekla), barvo (belo z zadnje strani barvano steklo), jedkanjem ali peskanjem. V zadnjih dveh primerih gre za to, da je steklo z ene površine matirano (brez odseva). V prvih dveh primerih je bela barva bistveno bolj intenzivna in steklo v resnici ni prosojno (le deluje tako, ker je barva samo na zadnji strani).

Peskano steklo

Med peskanim in jedkanim steklom obstaja razlika, pri čemer je končni izgled obeh stekel praktično enak – mat steklo brez značilnega odseva. V obeh primerih gre za to, da se površina “rani” in ker ni več gladka ni več odboja svetlobe. Vendar gre v primeru peskanja za mehanske poškodbe stekla, ki so globlje in je zato tako steklo bistveno zahtevnejše za čiščenje.
Umazanija, še posebej maščoba se namreč zanese v mehanske poškodbe, kar je zelo težko očistiti.

Peskana folija

Peskanje so zato v primeru vrat, predelnih sten ipd… nadomestile t.i.“peskane folije”. Iz take folije je mogoče narediti različne oblike, vzorce, napise… izgled bo enak kot pri peskanju, čiščenje pa bistveno lažje, dopuščajo pa tudi zamenjave vzorca, če se ga naveličammo.
Vendar pa v primeru kuhinjskega stekla ta rešitev ne pride v poštev, saj za funkcionalno površino želimo steklo in ne folije. Če pa peskano folijo nalepimo z zadnje strani, dobimo na vidni strani še vedno gladko steklo z vsemi fizikalnimi lastnostmi.
Ni pa zanemarljivo, da peskana folija tudi, če jo namestimo z zadnje strani (torej med enobarvno folijo ali folijo z motivom in steklo), kuhinjskemu steklu lahko doda zanimiv “zamrznjen” videz, ki pa malce posivi odtenke barv.

Jedkano steklo

Rešitev za tiste, ki bi želeli imeti mat kuhinjsko steklo ponuja  jedkano steklo. Gre za kemične poškodbe površine stekla s kislino, ki povzročijo bistveno plitvejše rane na steklu.
Tako steklo je v primerjavi s peskanim steklom bistveno manj občutljivo na umazanijo, odtise prstov ipd… , hkrati pa je precej lažje za čiščenje.

Katero torej izbrati?

Če bi razvrstili stekla po vrsti, bi bila umazanija najmanj opazna in hkrati čiščenje najbolj preprosto pri klasičnem steklu, sledilo bi jedkano steklo in potem, nekaj stopenj nižje 🙂 še peskano steklo.
Še vedno pa steklo, ki je jedkano (ali peskano), ostane prozorno.
To nam omogoča, da z zadnje strani lahko namestimo tudi željen motiv.
Motiv seveda ne bo tako intenzivnih barv in čistih linij, temveč bo malce zamegljen, kar pa, pri pravi izbiri motiva, lahko izpade izjemno zanimivo iz celo zaželjeno.

Končna vgradnja

Ker podjetju Luminum stekla vedno nameščamo na način skritega pritrjevanja (torej brez letvic, vijakov, ključic…), mora kuhinjsko steklo v vsakem primeru z zadnje strani imeti nameščeno folijo.
Steklo namreč namestimo tako, da je spodaj naslonjeno na pult, z zadnje strani pa nalepljeno na steno. Za pritrjevanje ne uporabljamo silikona, ker sčasoma rad povzroča težave (lahko nastanejo lise), temveč posebno lepilo in distančnike, s pomočjo katerih poskrbimo, da je steklo trdno nameščeno, četudi stena zadaj morda ni povsem ravna (in običajno ni :)). Robove neopazno zasilikoniramo, tako da je pohištvo varno pred kakšnim pljuskom vode.
Kakršnokoli steklo torej izberete za kuhinjsko steklo, bo z zadnje strani stena skrita – tudi v primeru mat površine.
To je običajno zaželjeno, saj  ne želite, da se vam za steklo priplazi kak pajek, ki se tam prav nesramno posuši in ga ne morete odstraniti.
Več o vgradnji lahko preberete na spodnjem linku:
Priporočamo, da si preberete še:

Kako vgradimo kuhinjska stekla?

naslovka-februar2019