To je dobro prebrati, preden naročite kuhinjsko steklo!

ne-boste-verjeli

To je dobro prebrati, preden naročite kuhinjsko steklo!

Pretekli teden smo se predstavljali na sejmu Dom. Na našem prostoru se je ustavilo zelo veliko ljudi in izjemno smo hvaležni, ne le potencialnim strankam, temveč tudi razočaranim lastnikom kuhinjskih steklenih oblog, ki pa niso bili naše stranke.

Izvedeli smo za neverjetne možnosti zapletov, s katerimi se pri svojem delu še nismo srečali. Ko sem poslušala eno izmed obiskovalk, sem vedela, da te informacije moram zapisati. Iz dveh razlogov: da vas opozorimo na pasti, v katere bi se lahko ujeli; ter da razbijemo negativne mite, ki bi se morda po nepotrebnem širil med ljudmi.

sejem

Na sejmu Dom je bil naš prostor zelo privlačen. Številni obiskovalci so nam zaupali zanimive izkušnje.

1. DEKORATIVNO “HERBARIZIRANI” CRKNJENI PAJKI IN DRUGI ŽUŽKI

Ni malo strank, ki so kuhinjsko steklo namestile pred leti, pa so se jim, čez čas, med steno in steklo zavlekli razni žužki in pajki, ki so v ozkem delu poginili in jih zato ni mogoče odstraniti.

ZAKAJ SE TO PRI KUHINJSKIH STEKLIH LUMINUM NE MORE ZGODITI?
Vsa kuhinjska stekla delamo s folijami (naj si bo potiskanimi ali enobarvnimi), ki so prilepljene na steklo.
NEMOGOČE je, da bi kakšna žuželka prilezla med steklo in folijo.

zuzek-v-kuhinjskem-steklu

Dekoracija s posušenimi pajki za kuhinjskim steklom tudi vam najbrž ne bi bila všeč, kajne? Pri kuhinjskih steklih Luminum se to ne more zgoditi.

          2. STRANKA: “NA NAŠEM STEKLU SO ČEZ ČAS NASTALE LISE / VZORCI”

Večina proizvajalcev kuhinjskih stekel le-ta namesti s pomočjo silikonskega kita. Montaža je bistveno hitrejša in lažja, prilagajanje krivinam stene pa ne zahteva posebnega truda.

Žal se pogosto zgodi, da z leti na mestih, kjer je kit nanešen na steklo, nastane lisa v obliki vzorca, kakršnega je ubral monter s kitom (beri: v obliki čačke).

To je lahko posledica naravnega “dihanja” hiše ter dejstva, da se kit sčasoma posuši in povleče folijo k steni. Temu se lahko izognemo.

KAKO PREPREČITI LISE?
Kuhinjskih stekel Luminum ne lepimo s silikonskim kitom, temveč uporabljamo posebno lepilo, ki je primerno fleksibilno in ne povzorči tovrstnih težav.
Edina slabost je, da vgradnja kuhinjskega stekla vzame nekaj več časa, kot vgradnja s pomočjo silikonskega kita.

lise na kuhinjskem steklu

Prav je, da uživate v vzorcih, ki jih je izrisal grafični oblikovalec in ne v vzorcih, ki jih je izrisal monter…

          3. PROIZVAJALEC X: “STEKLO LAHKO ODSTRANITE LE TAKO, DA GA RAZBIJETE.”

Če je steklo nameščeno s silikonom, kot opisujem v zgornjem primeru, je razbitje stekla edini način za odstranitev.

To, v primeru kasnejše prenove kuhinje, pomeni precejšen nered, hkrati pa lahko predstavlja tudi nevarnost ureznin, še posebej, če uporabljeno steklo ni kaljeno (o tem v nadaljevanju).

KAJ PA, ČE ŽELITE ODSTRANITI ALI ZAMENJATI KUHINJSKO STEKLO LUMINUM?
Ker kuhinjska stekla Luminum lepimo s posebnim lepilom, je možna odstranitev stekla v celem kosu, kar pa pomeni, da lahko v isti kuhinji, čez leta zamenjate motiv na steklu brez, da bi morali kupovati novo steklo. In kar je še bolje, izognete se nevarnim drobnim steklenim koščkom.

razbito-steklo

Razbiti kuhinjsko steklo ob renovaciji kuhinje je lahko pravi kaos. Stekla Luminum so nameščena tako, da jih lahko odstranite v enem kosu.

          4. STRANKA: “BARVA ZA KUHINJSKIM STEKLOM SE LUŠČI.”

Ena od obiskovalk mi je povedala, da ima belo kuhinjsko steklo vgrajeno že skoraj 10 let. Žal pa se je barva na hrbtni strani začela luščiti.

ZAKAJ SE BARVA NA KUHINJSKIH STEKLIH LUMINUM NE BO LUŠČILA NITI ČEZ 10 LET?
Vse delamo s trajnostnimi folijami in stekel, tudi enobarvnih, ne barvamo. Zato na kuhinjska stekla Luminum drzno ponujamo  10 let garancije, čeprav verjamemo, da tudi po desetih letih ne bodo izgubila svoje funkcionalniosti in lepote.

barva

 Žal fotografije, kako izgleda barva, ki se lušči s kuhinjskega stekla nimamo, tale slika je simbolna in ne gre za kuhinjsko steklo. Verjamemo pa, da je pojav najmanj neestetski, če že ne nadležen. Ker pri izdelavi Kuhinjskih stekel Luminum uporabljamo folije, do luščenja barve ne pride.

           5. OBISKOVALKA: “PARO, KI NASTANE ZA STEKLOM IN POTEGNE NASE PRAŠNO UMAZANIJO, JE NEMOGOČE ČISTITI

Obiskovalka, ki nas je obiskala je omenila problem, ki ga ima prijateljca: Pare, ki naj bi se, zaradi slabe nape, nabrala ZA steklom, ni mogoče obrisati, ko pa steče po steklu, za seboj pusti umazane lise. Za tak problem smo letos na sejmu slišali prvič.

ZAKAJ SE NI TREBA BATI, DA BI SE TO ZGODILO VAM?
… če boste seveda izbrali profesionalnega izdelovalca kuhinjskih stekel. Pri nas se zanašamo na dve “varovalki”:

Prva, ki smo jo omenili že pri “herbariziranih žuželkah” je delo s folijami, ki onemogočajo, da bi se karkoli izza stekla začelo videti tudi na vidni površini.

Druga varovalka je silikon s katerim steklo potem, ko je že nameščeno zasilikoniramo po robu, s čimer preprečimo, da bi se za steklom dogajalo karkoli nepredvidljivega.

voda-za-steklom

Če je kuhinjsko steklo vgrajeno pravilno, se bo para, če že, pojavila na sprednji strani stekla. Če ste hitri pri čiščenju, lahko izkoristite prednosti čiščenja s paro :). Steklo se bo namreč zelo preprosto obrisalo.

          6. OBISKOVALKA: “STEKLO NAM JE POČILO”

Kaljeno steklo ne poči. Če se poškoduje, se bo hkrati v celoti razletelo na drobcene koščke (gre za verižno mehansko reakcijo). Poznamo več primerov, ko je kuhinjsko steklo počilo (lahko zaradi udarca, ali zaradi delovanja sil med silikonom, steno in steklom, ker nameščanje s silikonom sčasoma ne omogoča dovolj “dihanja”). Ker je v vseh primerih nastala razpoka v obliki črte, je to jasen dokaz, da steklo ni bilo kaljeno. Torej: nekaljeno steklo poči, kaljeno pa je mnogo trdnejše, a če vseeno pride do močne poškodbe, ne poči, temveč se zdrobi.

ZAKAJ KUHINJSKO STEKLO LUMINUM NE BO POČILO?
Vsa kuhinjska stekla Luminum so kaljena, zato je skrb, da bi počilo gotovo odveč. V kolikor kakšen kos stekla ni kaljen (to je npr. pri manjših kosih, ki “ne bi preživeli kalilnice”, kot npr ozek kos pod okensko polico), vas o tem ustno opozorimo. V primeru, da bi se vam poškodoval prav ta del stekla, se ga lahko (zaradi drugačnega načina montaže) kasneje zamenja.

In še nasvet (malo za šalo, malo za res :)): Kljub temu, da uporabljamo kaljena stekla, vam svetujemo, da prepire, če se že pojavijo, rešujete s pogovorom in ne z obmetavanjem s krožniki.

kaljeno-vs-nekaljeno- steklo

Levo steklo je počilo. To je dokaz, da ni kaljeno. Desno steklo se je zdrobilo. Za mehansko poškodbo je potrebna veliko večja sila. V naši zgodovini še nimamo primera, da bi se kateri stranki kuhinjsko steklo Luminum, zdrobilo.

          7. PROIZVAJALEC X: “KALJENO STEKLO JE POTREBNO NAMESTITI SAMO ZA ŠTEDILNIKOM, SICER LAHKO UPORABITE NEKALJENO”

Postopek kaljenja stekla ne povzroči le neobčutljivosti stekla za visoke temperature, temveč daje steklu tudi bistveno večjo mehansko trdnost. Če vam proizvajalec predlaga, da bi namestili kaljeno steklo le na steni, kjer je štedilnik (in s tem prihranili), raje vztrajajte, da steklo kaljeno v celoti, četudi to pomeni malenkost višjo ceno.

ZAKAJ SO KUHINJSKA STEKLA LUMINUM V CELOTI KALJENA?
Kuhinja je osrednji družinski prostor. Srce doma. Tu se dogajajo objemi in prepiri. Ustvarjalno kuhanje ob živahni glasbi in hitro pogrevanje včerajšnje pice. Tu se otroci motajo mamicam in babicam pod nogami, ali pa stojijo na stolih in “pomagajo” pri kuhanju. Tu se stepejo in skregajo sorojenci. Tu se natoči vino in šilce domačega, se nazdravi, se veseli. Kuhinja je središče življenja v hiši.

Ker razumemo, da kuhinja pač ni prostor umirjene meditacije, tudi kuhinjska stekla Luminum izdelamo dogajanju v kuhinji primerno. Zato so naša stekla v celoti kaljena.

          8. PROIZVAJALEC X: “KUHINJSKO STEKLO ZA NAMESTITEV ZA ŠTEDILNIKOM NA DRVA (ALI PLIN) NI PRIMERNO.”

Pri štedilniku na drva se lahko razvije precej visoka temperatura, pri kateri bi nekaljeno steklo res lahko počilo, če pa je vseeno uporabljeno kaljeno steklo, bi se ob neupoštevanju navodil sčasoma kvečjemu deformirala barva ali folija, ki je za steklom.

KAKO JE S TEM PRI KUHINJSKIH STEKLIH LUMINUM?

Ker uporabljamo kaljena stekla, to pomeni, da nevarnosti, da bi se steklo razletelo zaradi temperature ni.

Preko različnih testov in bogatih izkušenj ukvarjanja s kuhinjskimi stekli, danes kuhinjsko steklo brez skrbi nameščamo tudi za štedilnikom. Potrebno pa je upoštevati dve pravili: štedilnik mora biti nameščen po navodilih proizvajalca (zadosten odmik od stene), kuhar pa mora paziti, da se posoda, ki je na štedilniku ne dotika stekla. Tako ni nikakršne nevarnosti, da bi se folija kakorkoli deformirala.

Da bi bili v svoji odločitvi povsem mirni, vam lahko pošljemo tudi laserski termometer, s katerim že pred sodelovanjem izmerite temperaturo stene, ki se razvije, kadar v štedilnik pošteno zakurite. Če ne presega določene temperature, ni nikakršnega razloga, da si ne bi privoščili čudovitega kuhinjskega stekla Luminum.

103-Lašče-kuhinjsko-steklo-luminum-šilc-lq-a

Če sta tako štedilnik kot kuhinjsko steklo primerno vgrajena, nevarnosti, da bi se steklo ali motiv, zaradi visoke temperature, poškodovala, ni. 

Naroči kuhinjsko steklo Luminum