Na kuhinjskem steklu so poleg regrata moderne tudi kobulnice

Bi radi izvedeli nekaj novega?

Veste kaj so kobulnice? Gre za družino rastlin, za katere so značilni “kobuli” – posebna socvetja, ki so razporejena tako, da na vrhu tvorijo skoraj raven pladenj. Drobni cvetovi, ki tvorijo socvetje, so ponavadi beli do rumenkasti.

Med kobulnice spadajo naprimer petršilj, korenje, kumina, koper, koriander. Poleg teh, ki jih uporabljamo kot začimbe, obstaja še mnogo takih, ki v stiku s kožo izzovejo alergično reakcijo (se še spomnite, ko ste tekali po travniku in so bile zato vaše noge vse marogaste?).

Socvetje kobulnic je hkrati tudi preprost grafični motiv, ki ga je zelo enostavno kompozicijsko in barvno prilagoditi skoraj vsaki kuhinji. Je neagresiven, nemoteč, brezčasen. Motiv, ki se ga ne naveličaš.

In še ena zanimivost: V Sloveniji obstaja tudi kobulnica, ki je endemit (endemit je rastlina, ki raste samo na enem področju in nikjer drugje na svetu). Imenuje se rebrinčevolistna hladnikija, svoje mesto pa je dobila tudi na spominskem kovancu za 2€, ki je bil izdan ob 200 letnici botaničnega vrta.

To čudovito kuhinjsko steklo s stilizirano podobo socvetja kobulnic smo barvno prilagodili sivim odtenkom pulta.

endemit-kovanec-kuhinjsko-steklo

Spominski kovanec ob 200 letnici botaničnega vrta s podobo rebrinčevolistne hladnikije.

Naroči kuhinjsko steklo Luminum
Kuhinjska stekla s fotografijo po lastni izbiriKuhinjska stekla z zelenim mladim žitom