Tega nočete gledati na kuhinjskem steklu …

Tega nočete na svojem kuhinjskem steklu

Nekaj osnovnih pravil. Jih že poznate?

Tako kot pri slikanju, krojenju, fotografiranju … tudi pri grafičnem oblikovanju obstajajo neka pravila, ki so se osnovala najprej na podlagi izkušenj ljudi, kasneje pa so se znašla tudi zapisana v različnih priročnikih.

A) ZLATI REZ

Zagotovo ste že slišali za pravilo zlatega reza (bere se strašno zahtevno, a povedano preprosto: med posameznimi elementi velja pravilo v kakšnem razmerju so postavljeni ali v kakšnem razmerju so velikosti, da je stvar bolj privlačna za oko). Pravilo zlatega reza uporabljamo na površinah axb. Če je površina “razbita” z izvrtinami ali poviškom pri napi, upoštevamo realnost površine.

B) NEPARNOST

Neparno pravilo pravi, da je očesu bolj privlačno neparno število elementov, kot parno – še posebej ne zgrešite tega pri nakupu šopka (izjema je št. 12), kajti parno število cvetov se podarja umrlim …

neparnost-fail

Na sliki je primer parne razporeditve. Včasih to pravilo lahko kršimo, a bolj neenakomerna razporeditev je ponavadi bolj “naravna”.

neparnost-ok

Neenakomerna razporeditev motivov na kuhinjskem steklu je praviloma bolj privlačna. Seveda imate lahko drugačno željo, več ali manj rožic. 

C) PROSTORNOST

Prav tako je dobro upoštevati prostornost, da elementi “dihajo”, ali kot bi rekli oblikovalci: da je okrog posameznega elementa dovolj “mesa”.

nasienost-fail

Drevesa na tem kuhinjskem steklu so utesnjena z vseh strani (drug od drugega, z robom stekla). Izberemo raje manjše motive, da celotno steklo bolj “zadiha”.

nasienost-ok

Če malo pretiravamo so na tem steklu drevesa videti celo bolj srečna, ko imajo dovolj prostora, da poženejo korenine.  🙂
Včasih si tudi v tem primeru lahko privoščimo kršenje pravil in namensko povečamo izbran motiv. Podrobneje o kršenju pravil kdaj drugič.

 

Č) PRAVA ORIENTACIJA

Očesu je bolj prijetno, če je na sliki predmet, ki ima sprednji in zadnji del (kolo, oseba, vozilo), in je to orientirano od leve proti desni. Prav tako je pomembno, da je pred takim elementom več prostora, kot za njim (v nasprotnem primeru izgleda, kot, da se bo zaletel v rob).

orientiranost-fail

Tudi vas moti, da se bo kolo zdaj zdaj zaletelo v levi rob steklene kuhinjske obloge?

orientiranost-ok

V tem primeru ima kolo dovolj prostora, da ni občutka utesnjenosti. Pa še pelje se v – za naše možgane – pravo smer.

D) HORIZONT

Horizont naj vedno poteka vodoravno.

horizont-fail

Če se pri fotografiranju sicer lahko občasno poigramo z diagonalno kompozicijo, pa so pri motivih, kjer je horizont očiten, pravila jasna. Poševen horizont nam preprosto gre na živce.

horizont-ok

Fju, človek se kar pomiri kajne. Naši možgani pravijo: tako je prav, vse je v redu s teboj, nisi bolan, nimaš vrtoglavice …

Malo morje pravil obstaja tudi pri kombinaciji barv: katere barve se “tepejo” in katere se združujejo v harmonijo. A to je tema za katerega od prihodnjih zapisov.

Pravila posebej pomembna za kuhinjska stekla

Čeprav se več naših strank odloča za vektorsko grafiko, ki je bolje prilagodljiva, pa so bolj kot grafike, na oblikovalske spodrsljaje občutljive fotografije.

Bodite zahtevna stranka in ne dovolite, da motiv na vaši kuhinji izpade ceneno samo zato, ker bi se “oblikovalec” odločil za katero od bližnjic, kakršne so omenjene v nadaljevanju.

Tovrstnih izdelkov je na spletu zelo veliko in imeli smo skušnjavo, da bi pokazali kar konkretne primere. A to ne bi bilo prijazno do drugih podjetji, zato smo, tako kot zgoraj, izdelali kar fotomontaže tovrstnih spodrsljajev:

A: Razvlečena fotografija

razvleen-fail

Prav ta motiv smo zasledili na enem od kuhinjskih stekel približno takole razvlečen. Že pri grafiki je napaka opazna “iz avijona”, kako čudno so šele videti razvlečene fotografije!

razvleen-ok

Res obdelava grafike, da jo prilagodimo na obliko kuhinje, zahteva nekaj truda, a je vsekakor ta trud potreben, če želite imeti kuhinjsko steklo, ki bo vedno lepo. 

B: Stisnjena fotografija

stisnjen-fail

V kuhinji, ki ima na stekleni oblogi  takole stisnjeno podobo, človek še vdihniti ne bi upal z zares polnimi pljuči, pa četudi zelo lepo diši! Take stvari podzavestno vplivajo na naše doživljanje prostora.

stisnjen-ok

Huh, je že bolje… morda še vedno malo utesnjena fotografija in morda vas večina ne bi namestila tako močne fotografije, a da začutite učinek nedeformirane podobe, je prav primerna.

C: Zrcaljena fotografija

zrcaljen-fail

V spletnih knjižnicah kar margoli zrcaljenih motivov. To so tisti motivi, ki so sprva prav lepi in sploh ne opaziš napake (podobe narave, pogoste so tudi v primerih “wellness” motivov), ko pa enkrat opaziš, da se motiv dvojno ponovi (kar je za naše možgane povsem nenaravno … saj veste, kdaj vidimo dvojno…) nas začne motiti in se motiva hitro naveličamo.

zrcaljen-ok

Včasih je preprosto potrebno poiskati alternativni motiv. Slabše je z nespretno obdelavo uničiti fotografijo, ki vam je privlačna, kot izbrati kakšen podoben motiv. Izbrano fotografijo še vedno lahko izdelamo v obliki steklene slike in jo namestite kam drugam. 

Č: Multipliciran (pomnožen) motiv

multipliciran-fail

Tu gre za podoben učinek kot pri zrcaljenju. Prav naporno postane za naše možgane, da se enak motiv pojavi na steklu več kot enkrat. V naravnem okolju se nam to zgodi le, kadar smo hudo bolni (ali pa pijani :))

multipliciran-ok

Želite velike rože? Prav. Toda raje uporabimo več fotografij istega fotografa, ki niso le namnožene in tako razbremenimo oči.

D: Nesorodne fotografije

nesorodne-fail

Ne, ne, ne in ne. Če boste na kuhinjsko steklo namestili več motivov, naj kompozicijsko sodijo skupaj. Bodite pozorni, da je fotografija posneta pod istimi pogoji: isti fotoaparat, iste nastavitve, celo enak kot. 

nesorodne-ok

Pri pripravi naših motivov smo že bili pozorni na to, da različni elementi lepo sodijo skupaj. Temu morate posvetiti precej pozornosti predvsem, če izbirate fotografije iz drugih spletnih knjižnic, kjer je včasih potrebno kupiti več fotografij.

E: Vtičnice prekrivajo motiv

vticnice-fail

Včasih, recimo pri polnih fotografijah, res ne gre drugače. A pravi oblikovalec grafike ali fotografije z izoliranimi motivi ne bo oblikoval tako, da bi motiv prekrivala vtičnica.

vticnice-ok

Tako. Prestavljenih je nekaj črt in vtičnica ni več moteči element. 

Kuhinjska stekla Gorenjska, Primorska, Osrednja Slovenijanaslovka-februar2019